Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

Miért és hogyan működik a mennyezetfűtés?

2018. február 27. - Kőmíves Kelemen

"A meleg felfelé száll" - alapvető fizikai tétel, és gyakran hivatkoznak erre a mennyezetfűtés-szkeptikusok, annak ellenére, hogy több ezer háztartásban működik kitűnően és gazdaságosan a mennyezetfűtés már hazánkban is.

(A korábbi blogomon, még 2012-ben irtam egy bejegyzést a saját magunk által készített mennyezetfűtésről. Mindkettőnknél azóta is hiba nélkül működik, maximálisan elégedettek vagyunk vele.)

Rengeteg általam tervezett házban próbálom a fűtést modern irányba terelni, lévén, hogy egy hőszivattyús fűtés-hűtés már nem sokkal drágább, mint egy kondenzációs kazános fűtés + klímás hűtés. A "nem sok" persze még manapság is 1.5-2 millió forintnyi különbözetet jelent, de komfortérzetben nem lehet a kettőt összehasonlítani. Valamint nem utolsó dolog az sem, hogy a hőszivattyús fűtés napelemmel kinullázható, míg a gázos fűtésnél hiába eszel chilis babot heti kétszer, Putyin nem vásárolja vissza a biogázt...

A hőszivattyúnál a komfortérzet nagyobb részét az adja, hogy felülethűtés van, azaz nem klímás, légmozgással és zajjal járó hűtés. Magyarországon a padlóval nem hűtünk, így marad a fal- és a mennyezet.

Tovább

Energetikai tanúsítvány különböző fűtéseknél

... avagy tisztán elektromos fűtésnél kapsz-e használatbavételit 2018-ban?

2018. január 01-től jelentősen szigorodtak az épületszerkezetekre vonatkozó előírások. Ez leegyszerűsítve több hőszigetelést jelent minden szerkezetre.

Nézzük mit jelent ez a gyakorlatban. Példának megint a sokat idézett referenciaépület szolgál.

Az épület fala 30N+F tégla, 5 cm grafitos EPS-el, aminek a hőátbocsátási tényezője nem teljesiti a 2018-tól előírt maximum 0,24 W/m2K értéket.

A szerkezetek között megjelenik:

Végül:

Tehát az épület akkor is megfelelő a végeredmény szempontjából, ha egy vagy több szerkezete külön nem teljesíti a rá vonatkozó U-érték előírásait.

Az építész felelőssége, hogy ezek külön-külön is megfeleljenek, már a tervezésnél.

Nézzük a fűtési módokat.

1. Kondenzációs gázkazán, indirekt tárolós HMV készítéssel (immár 15 cm-es grafitos hőszigeteléssel, mely bőven teljesíti a falazatra vonatkozó előírt maximum értéket)

 

 

 

2. Elektromos fűtés, éjszakai áramos bojleres HMV készítés

Azaz a tisztán elektromos fűtéssel is teljesül a 7/2006.(V.24) TNM rendelet 5. melléklete szerinti költségoptimalizált követelményszint, "csupán" az energetikai osztály lett jelentősen rosszabb.

A jelenlegi szabályok alapján (bejegyzés dátumának idején) a bankok az ÁFA és CSOK miatt az energetikai osztályba sorolás miatt nem szankcionálhatnak.

VISZONT:

ez csak 2020. december 31-ig használatba vett épületekre vonatkozik, az utána lévőkre a szigorúbb, "közel nulla energiaigényű" 6. sz. melléklet alapján készítendő számítás vonatkozik majd, azaz elektromos fűtés esetén itt már napelemmel kell az energiaigényt kinullázni, és ennek meglétét igazolni a használatbavételi engedély kérésekor.

MAGYARUL: sokan építkeznek úgy, hogy az (remélhetőleg minél) alacsonyabb hőigényű épületük fűtésére fűtőfilmet vagy infrafóliát építenek be, amit nappali elektromos árammal táplálnak.

Bár a fűtési költségük jelentősen több lesz, mint más fűtési módoknál, a használatbavételi engedélyt megkapják.

note_logo_futesiktg.jpg

 

Tanmese - gond van a talajjal

Általában családi házaknál nem szoktunk talajmechanikai szakvéleményt csináltatni (100-150.000 Ft), hacsak nem előírás, vagy nincs tó/patak a közelben, esetleg más ismert körülmény (pl bányagödör volt a telek).

Megkérdezzük a szomszédokat, hogy milyen alapozással készült a ház, milyen a talajvízszint, és ennyi. A statikus számol egy közepes minőségű talajjal, erre méretezi az alapozást.

Hogy mindenki védve legyen, a műszaki leírásokba bekerül (nálunk):

"Az érintett építési telken talajmechanikai vizsgálat nem készült, épület alatti talaj pontos szerkezete nem ismert, így az alapozás méretezésénél közepes minőségű talaj lett felvéve, cuk=45 kN/m2 talajnyírófeszültséggel, mely a kivitelezéskor, az alapárok kiásásakor műszaki szemrevételezéssel ellenőrizendő. Épület alatti alapozási sík feltöltésre, visszatöltésre nem kerülhet, feltöltés esetén az alapsíkot termett talajon kell felvenni, mely legkedvezőbb esetben 1,0 m..."

Nagyon ritkán aztán belefutunk meglepetésbe. Jöjjön egy friss ilyen "élmény", a tanulságokkal.

Tovább

Best of... 2017. 41. hét

A "Kőmíves Kelemen" facebook csoportban online kérdezz-felelek zajlik,

rajtunk kivül más építőiparban dolgozó szakemberekkel, építkezőkkel vagy még csak ezen gondolkodókkal.

Árak, rétegrendek, építészet, gépészet, tervkritika... minden napirenden van. 

Kérdezz, válaszolj, kommentelj, vagy csak csendben tanulj.

note_logo_bestof2017_41.jpg

A hét kérdéseiből szemezgettünk:

- Kérdésem az lenne, hogy ez két wc/ lakás mióta kötelező, vagy mi a pontos szabályozás rá? (link)

Tetőteret építenénk be és nagyon szeretnék valami hozzávetőleges négyzetméter árat tudni. Már a tervezési fázisban vagyunk, de még messze az árazatlan költségvetés:)
Lesz egy lépcsőház, gipszbeton lépcső. Fent 2 szoba, gardrób szoba, fürdő WC-vel és egy nappali. A lenti rész jelenleg kb. 80 nm. A tető meg lesz emelve és átalakítva 30 fokos nyeregtetővé, de a cserepek fel lesznek használva, pótlás nyilván kell. Teljes tetőtér be lesz építve.
A kazán elbírja a fenti részt is. Padlófűtés illetve radiátoros fűtés lesz.
Az ács és a gépészbrigád megbízható ismerős, akik nem rajtunk szeretnének meggazdagodni:) ebből adódik, hogy nem generálos lesz az építkezés.

Mennyivel számoljunk? (link)

Október végén, november elején érdemes még leszínezni a házat, ha ilyen szép az idő? Vagy jobb megvárni a tavaszt? Használatbavételi miatt kérdezem. (link)

- Épült valakinek isoteq rendszerrel háza? Érdekelne egy statikai terv, de akár képek is megfelelőek lennének! (link)

Házépítés szervezése I. - szerkezetkész állapot

A tervek elkészülte után a megrendelő megkezdi a kivitelezők keresgélését, az árazatlan tételes költségvetési kiírás és kész tervek birtokában. Ezek nélkül már az első lépést meg is tettük a szakadékba...

man-and-woman-building.jpg

(kép)

Hogy miért?

Az egyszerűsitett bejelentési dokumentáció általában a korábbi engedélyezéshez beadandó dokumentáció részletességével rendelkezik, azaz nem alkalmas ÖSSZEHASONLITHATÓ műszaki tartalmú árajánlatok bekérésére.

Magyarul az egyik kivitelező adni fog egy sajtcetlit, hogy 200.000 Ft/nettó m2 + ÁFA kulcsrakészen. Másik ad egy 30 oldalas kidolgozott tételes kiirást. Harmadik azt mondja, hogy 120.000 Ft/bruttó m2 + ÁFA szerkezetkész állapotig.

Próbálj meg dönteni... alma a körtével.

Kell tehát egy részletes, árazatlan költségvetési kiirás, azzal inditani az egész kivitelező keresgélést.

Ugorjunk egyet, tegyük fel, hogy megtörtént, bejött 3 db generálos ajánlat, és vannak különböző szakemberektől külön-külön is árajánlatunk, mondjuk a kőműves munkára, ács munkákra, stb.

Pár nap matekozás/excelezés után általában feltűnik, hogy a generálkivitelezők 15-20%-al drágábban csinálnák meg az épületet, és a gugli szerint a tégla is sokkal olcsóbb. Hú, bazzeg, az egy mai épületnél 5-6 millió Ft! (arohadtszemétvállalkozó)

Mivel csináltam pár évig a kivitelezést, szeretném bemutatni mi vár arra, aki bevállalja azt, hogy maga szervezi le a szakembereket, és az építőanyagot. Igen, lényegesen olcsóbb lesz, ezt aláírom. De csak stabil párkapcsolat, plusz fedezet és időtöbblet esetén szabad belevágni. Én szóltam!

Tovább