Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

#1.1 Vázkerámia falak összehasonlítása falvastagság szerint - II. rész

2018. január 16. - Kőmíves Kelemen

Tanmese - gond van a talajjal

Általában családi házaknál nem szoktunk talajmechanikai szakvéleményt csináltatni (100-150.000 Ft), hacsak nem előírás, vagy nincs tó/patak a közelben, esetleg más ismert körülmény (pl bányagödör volt a telek).

Megkérdezzük a szomszédokat, hogy milyen alapozással készült a ház, milyen a talajvízszint, és ennyi. A statikus számol egy közepes minőségű talajjal, erre méretezi az alapozást.

Hogy mindenki védve legyen, a műszaki leírásokba bekerül (nálunk):

"Az érintett építési telken talajmechanikai vizsgálat nem készült, épület alatti talaj pontos szerkezete nem ismert, így az alapozás méretezésénél közepes minőségű talaj lett felvéve, cuk=45 kN/m2 talajnyírófeszültséggel, mely a kivitelezéskor, az alapárok kiásásakor műszaki szemrevételezéssel ellenőrizendő. Épület alatti alapozási sík feltöltésre, visszatöltésre nem kerülhet, feltöltés esetén az alapsíkot termett talajon kell felvenni, mely legkedvezőbb esetben 1,0 m..."

Nagyon ritkán aztán belefutunk meglepetésbe. Jöjjön egy friss ilyen "élmény", a tanulságokkal.

Tovább

Best of... 2017. 41. hét

A "Kőmíves Kelemen" facebook csoportban online kérdezz-felelek zajlik,

rajtunk kivül más építőiparban dolgozó szakemberekkel, építkezőkkel vagy még csak ezen gondolkodókkal.

Árak, rétegrendek, építészet, gépészet, tervkritika... minden napirenden van. 

Kérdezz, válaszolj, kommentelj, vagy csak csendben tanulj.

note_logo_bestof2017_41.jpg

A hét kérdéseiből szemezgettünk:

- Kérdésem az lenne, hogy ez két wc/ lakás mióta kötelező, vagy mi a pontos szabályozás rá? (link)

Tetőteret építenénk be és nagyon szeretnék valami hozzávetőleges négyzetméter árat tudni. Már a tervezési fázisban vagyunk, de még messze az árazatlan költségvetés:)
Lesz egy lépcsőház, gipszbeton lépcső. Fent 2 szoba, gardrób szoba, fürdő WC-vel és egy nappali. A lenti rész jelenleg kb. 80 nm. A tető meg lesz emelve és átalakítva 30 fokos nyeregtetővé, de a cserepek fel lesznek használva, pótlás nyilván kell. Teljes tetőtér be lesz építve.
A kazán elbírja a fenti részt is. Padlófűtés illetve radiátoros fűtés lesz.
Az ács és a gépészbrigád megbízható ismerős, akik nem rajtunk szeretnének meggazdagodni:) ebből adódik, hogy nem generálos lesz az építkezés.

Mennyivel számoljunk? (link)

Október végén, november elején érdemes még leszínezni a házat, ha ilyen szép az idő? Vagy jobb megvárni a tavaszt? Használatbavételi miatt kérdezem. (link)

- Épült valakinek isoteq rendszerrel háza? Érdekelne egy statikai terv, de akár képek is megfelelőek lennének! (link)

Házépítés szervezése I. - szerkezetkész állapot

A tervek elkészülte után a megrendelő megkezdi a kivitelezők keresgélését, az árazatlan tételes költségvetési kiírás és kész tervek birtokában. Ezek nélkül már az első lépést meg is tettük a szakadékba...

man-and-woman-building.jpg

(kép)

Hogy miért?

Az egyszerűsitett bejelentési dokumentáció általában a korábbi engedélyezéshez beadandó dokumentáció részletességével rendelkezik, azaz nem alkalmas ÖSSZEHASONLITHATÓ műszaki tartalmú árajánlatok bekérésére.

Magyarul az egyik kivitelező adni fog egy sajtcetlit, hogy 200.000 Ft/nettó m2 + ÁFA kulcsrakészen. Másik ad egy 30 oldalas kidolgozott tételes kiirást. Harmadik azt mondja, hogy 120.000 Ft/bruttó m2 + ÁFA szerkezetkész állapotig.

Próbálj meg dönteni... alma a körtével.

Kell tehát egy részletes, árazatlan költségvetési kiirás, azzal inditani az egész kivitelező keresgélést.

Ugorjunk egyet, tegyük fel, hogy megtörtént, bejött 3 db generálos ajánlat, és vannak különböző szakemberektől külön-külön is árajánlatunk, mondjuk a kőműves munkára, ács munkákra, stb.

Pár nap matekozás/excelezés után általában feltűnik, hogy a generálkivitelezők 15-20%-al drágábban csinálnák meg az épületet, és a gugli szerint a tégla is sokkal olcsóbb. Hú, bazzeg, az egy mai épületnél 5-6 millió Ft! (arohadtszemétvállalkozó)

Mivel csináltam pár évig a kivitelezést, szeretném bemutatni mi vár arra, aki bevállalja azt, hogy maga szervezi le a szakembereket, és az építőanyagot. Igen, lényegesen olcsóbb lesz, ezt aláírom. De csak stabil párkapcsolat, plusz fedezet és időtöbblet esetén szabad belevágni. Én szóltam!

Tovább

Támogatási lehetőség

Patreon.

Mi a jó fene ez?

Egy jó felület arra, hogy művészeket, alkotókat támogass havi szinten (vagy projectenként). A támogatás lehet akár csak 1$ is, és bármikor lemondható.

note_logo.jpg

A tanácsadásunkat sokak megelégedésére hosszú évek óta csináljuk, ingyen. Értelemszerűen mindezek számunkra nagyon jó reklámfelületet jelentenek, amik konkrét tervezési, szakértési, energetikai munka megrendelésekben teljesednek ki, amiért megkérjük a piaci árat.

​Sokak számára azonban csak kisebb tanácsokkal tudunk szolgálni, vagy a posztjaink, másoknak adott válaszaink olvasása nyújt segítséget az aktuális probléma megoldásában.
​Nekik szeretnénk biztosítani ezt a felületet, ha úgy érzik, hogy megérdemeljük, havi akár egy kávé árával tudnak támogatni minket. Természetesen önkéntesen, a válaszaink nem ettől fognak függeni. Sok kicsi sokra megy :)

​Hogy mire forditjuk a befolyó összeget?
​- Kütyükre - podcastekhez kell mikrofon, kamera, egyéb vackok
​- Izzóra - mivel gyakran éjszaka irjuk a posztokat, az íróasztal lámpája kéthetente zabálja az izzót. Mindegy milyen veszek bele, mindegyik kiég. Ha sok pénz bejön, lecserélem ezt a vackot :)
​- Tárhely - a podcast, weblap, egyebek mindegyik tárhelyigényes
​- Mérőműszerekre - teszt-szerű posztjainkhoz különböző műszerekre van szükség, vagy bérelnünk kell

Itt található a kolduló oldalunk.