Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

Energetikai tanúsítvány különböző fűtéseknél

2018. február 23. - KömKel

... avagy tisztán elektromos fűtésnél kapsz-e használatbavételit 2018-ban?

2018. január 01-től jelentősen szigorodtak az épületszerkezetekre vonatkozó előírások. Ez leegyszerűsítve több hőszigetelést jelent minden szerkezetre.

Nézzük mit jelent ez a gyakorlatban. Példának megint a sokat idézett referenciaépület szolgál.

Az épület fala 30N+F tégla, 5 cm grafitos EPS-el, aminek a hőátbocsátási tényezője nem teljesiti a 2018-tól előírt maximum 0,24 W/m2K értéket.

A szerkezetek között megjelenik:

Végül:

Tehát az épület akkor is megfelelő a végeredmény szempontjából, ha egy vagy több szerkezete külön nem teljesíti a rá vonatkozó U-érték előírásait.

Az építész felelőssége, hogy ezek külön-külön is megfeleljenek, már a tervezésnél.

Nézzük a fűtési módokat.

1. Kondenzációs gázkazán, indirekt tárolós HMV készítéssel (immár 15 cm-es grafitos hőszigeteléssel, mely bőven teljesíti a falazatra vonatkozó előírt maximum értéket)

 

 

 

2. Elektromos fűtés, éjszakai áramos bojleres HMV készítés

Azaz a tisztán elektromos fűtéssel is teljesül a 7/2006.(V.24) TNM rendelet 5. melléklete szerinti költségoptimalizált követelményszint, "csupán" az energetikai osztály lett jelentősen rosszabb.

A jelenlegi szabályok alapján (bejegyzés dátumának idején) a bankok az ÁFA és CSOK miatt az energetikai osztályba sorolás miatt nem szankcionálhatnak.

VISZONT:

ez csak 2020. december 31-ig használatba vett épületekre vonatkozik, az utána lévőkre a szigorúbb, "közel nulla energiaigényű" 6. sz. melléklet alapján készítendő számítás vonatkozik majd, azaz elektromos fűtés esetén itt már napelemmel kell az energiaigényt kinullázni, és ennek meglétét igazolni a használatbavételi engedély kérésekor.

MAGYARUL: sokan építkeznek úgy, hogy az (remélhetőleg minél) alacsonyabb hőigényű épületük fűtésére fűtőfilmet vagy infrafóliát építenek be, amit nappali elektromos árammal táplálnak.

Bár a fűtési költségük jelentősen több lesz, mint más fűtési módoknál, a használatbavételi engedélyt megkapják.

note_logo_futesiktg.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr5713693368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása